Je tuin verzorgen, dan verzorgt hij/zij jou.

shinrin-yoku’ Shinrin is Japans voor ‘bos‘ en yoku betekent ‘bad’. Shinrin- yoku betekent dus baden in de bosatmosfeer, of het opnemen van het bos via onze zintuigen. Ik vind een wandeling in het bos altijd voelen als een goed gesprek, je bent ontladen en opgeladen tegelijk. De eerste lockdown hadden we ons eerste moestuintje, de absolute redder van 2020. Met je handen in de aarde, dingen zien groeien en bloeien die je voeden geeft rust en bestemming. Je moet water geven, planten, onkruid verwijderen, oogsten en terwijl je druk bent vergeet je de onzekerheid en ben je in het nu. Erfelijk belast praat ik nu al met ze #pratenmetplanten

The glory of gardening: Hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to not just feed on the body, but the soul.
-Alfred Austen

Ik ben me gaan verdiepen in permacultuur (waarbij je een mini eco systeem creeert) en no-til-soil (de aarde moet je niet omspitten, maar voeden en vertrouwen). Klinkt als de luie manier van tuinieren?
Het is zo dicht mogelijk bij de natuur tuinieren en daar wordt ik en mijn groenten en bloemen heel blij van. Ik kan het iedereen adviseren en zelfs de Albert Heijn lijkt erop aan te gaan door plant-maatjes te geven.

Al het lezen en workshops volgen leerde me dat je de natuur haar gang mag laten gaan. Vertrouwen en bijsturen wanneer nodig. Als je ze de ruimte geeft, helpen planten elkaar; ziektes bestrijden, insecten verwarren en de grond vruchtbaar maken. Zo verzorg jij je tuin en daarna helpt de tuin jou, met een prachtige omgeving, geneeskrachtige planten en bloemen en voeding zo vers als maar kan.Ben je geïnspireerd tijdens al dat thuiszijn om ook iets met je tuin te gaan doen?

Als je plannen maakt om een nieuwe tuin aan te leggen of je bestaande tuin te verzorgen, neem dan eerst de tijd om in die tuin te zijn. Observeren wat er aan de hand is en te genieten van de vredige omgeving. Neem een notitieblok en een pen / potlood mee, want er komt inspiratie wanneer je gedachten tot rust komen in een natuurlijke omgeving.

We might think that we are nurturing our garden, but ofcourse it is our garden that is really nurturing us.
-Jenny Uglow

Zodra ik mijn lijst heb gemaakt met dingen die ik wil doen … (Opmerking – dit is geen moeten, dus ik schrijf geen ‘to do’, ik schrijf ‘wil ik doen-lijstje’) Ik plan de tijd om een begin te maken en waar te beginnen.

Als ik eenmaal een paar aantekeningen heb gemaakt, voel ik de blijheid en wens om te starten en dat heb je geen amazon of bol.com voor nodig.
Begin met rondkijken welke middelen ik beschikbaar heb zonder naar de winkels te hoeven gaan om iets te kopen, want dit is echt ‘Duurzaam tuinieren ‘, wat betekent dat je de middelen moet gebruiken die je hebt.

Bonen groeien graag langs takken ipv een nieuw hekwerk, zaadjes en planten kan je ook halen uit je groentelade.
Je passie project kan bijna kosteloos. Lees hier 10 manieren om te starten met tuinieren zonder grote investeringen.


Mijn zaden bank van afgelopen jaar mocht tevoorschijn komen voor mijn nieuwe plannen.

Recommended Posts